Video op je website. Word je eigen webstation.

slecht leesbaar? Klik pause

 
Online streamen - videoserver

YouTube is de bekendste online videodienst. Zo zijn er velen. Je upload jouw video naar hun videoserver en kan hem daarna laten afspelen (streamen) op je website. Makkelijk, snel en gratis. Heb je veel video's, wil je veel weergaven en volgers? Open dan een videochannel voor abonnees.


Online streamen - webserver

Wil je geen videodienst dan zet je jouw video op je eigen webserver (meestal van je provider) en plaatst hem op je website samen met een videoplayer. Ideaal voor korte en compacte (bedrijfs)videos die niet veel data(traffic) vragen. Je video(bestand) is dan alleen van jou, op jouw server.


Off-line video - videodownload

Je kan een video ook als download file op je website plaatsen met een hyperlink of afbeelding (zoals hierboven). Wil je bezoeker de video zien dan wordt deze eerst gedownload en daarna afgespeeld op bijv. Mediaplayer, RealPlayer, QuickTime, etc. De video is dan ook off-line te bekijken.


<video> code tag

Video's kunnen worden embed (insluiten) met <iframe> <ahref=link> <object> etc. maar niet alle browsers IE, FF en Chrome laten hetzelfde zien. Met HTML5 als nieuwe standaard is de <video> code tag de beste oplossing. Je video wordt dan wel op alle devices goed weergegeven.


video-files

Video's zijn er in alle formaten, maar zelden in het bestandsformaat dat je nodig hebt. De video moet dan geconverteerd (omgezet) worden naar het juiste formaat. Met HTML5 is .webm, ogg en mp4 de beste oplossing. Deze 3 filetypes werken samen bijna overal op en zijn compact.


video-players

Bij video streamen wordt de videospeler vaak meegeleverd door de videodienst. De FlashPlayer van YouTube is de bekendste en zo zijn er velen. Ze kunnen alle filetypes omzetten en afspelen. Met een video plug-in kan je ook een "eigen" videoplayer op je site gebruiken en customizen.


Video voordelen

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Een video bestaat uit duizenden foto's. Bewegend beeld heeft een grote kracht en maakt veel tekst en uitleg overbodig. Het brengt sfeer, gevoel en beleving. Goed gedaan brengt het ook rust en is het prettig om naar te kijken. Het is geen trend meer. De betere sites maken er volop gebruik van. Voor reclame, presentatie, instuctie en voorlichting.

Met een website en voldoende video materiaal (beeld en geluid) ben je al snel een on-demand videotheek. Je bezoekers kunnen op ieder moment een video bekijken. De grootste online videotheek is natuurlijk YouTube en voor films is er Netflix, Videoland, etc.

Je kan zelfs een eigen omroep (radio- en/of televisiestation) worden en live uitzenden. Je zet de videocamera of webcam aan en zendt het direct via internet uit. De live stream is flink aan het groeien, want ieder apparaat met een scherm is een internet tv en tv station tegelijk, mits er ook een camera op zit.

De smart tv ontvangt ook internet. Internet videos kijken op de tv is populair. Ineens is je website een stuk groter geworden. Hoe ziet jouw site er op tv uit? Zal het veel kijkers weten te trekken? Doe je het goed dan ben je al snel je eigen ip tv webstation met je eigen publiek. De mogelijkheden zijn er volop en het publiek is er ook al.

Video nadelen

Een nadeel kan zijn dat een video als hinderlijk ervaren wordt. Een start, pauze en/of mute knop is dan wel handig. De bezoeker kan het dan aan/uit zetten, zoals hierboven op deze pagina.

Een ander nadeel kan zijn dat je site/page traag wordt omdat er veel data geladen moet worden. Bij een minder goede verbinding of apparaat kan de video gaan haperen en wordt het anti-reclame. Met een goede player en een gecomprimeerde video is de beeldkwaliteit vaak wel ok. Zelfs in 4K HD kwaliteit.

Een derde nadeel is de browser van de bezoeker. Naast IE, FF en Chrome zijn er nog tal van andere en die reageren (afhankelijk van de versie) allemaal anders. Sommige browsers blokkeren videos, of de bediening werkt niet goed, of iets anders. Met HTML5 is dit een stuk beter geworden, stabieler en universeler.

Een vierde nadeel is dat niet iedereen een nieuw apparaat heeft. Alles van voor Windows 7 heeft moeite met video, het loopt soms vast. En alles na die tijd heeft een Win, Apple of Android OS. En die vragen allemaal om hun eigen video code.

Een foto is vaak maar een paar KB - MB. Videofiles bestaan vaak uit vele tientallen en meer GB's. Die moeten allemaal gedownload worden om het af te kunnen spelen. Bij streamen gaat dat met een buffer zodat de video gelijktijdig download en afspeelt. Bij niet streamen moet eerst het hele bestand worden gedownload voordat het afgespeeld kan worden. Beide kosten allemaal veel data(verkeer).

Videomanager Duodor

Als videomanager regel en verzorg ik al jouw video's. Ik maak, converteer, upload, embed of stream elke video die jij nodig hebt. Via een videodienst of vanaf je eigen webserver. Dat is vaak afhankelijk van de hoeveelheid video(data). Ik zorg ook voor de vindbaarheid en voor het beheer, support en onderhoud. Ik maak en verzorg alles voor web, mail en print. Snel, vakkundig en vooral heel goedkoop.